diumenge, 1 de febrer del 2015

Filosofia aplicada: utopies

"Els/Les alumnes de primer de batxillerat acaben de realitzar una activitat difícil i que ha resultat ser un repte. Quin és el motiu d'aquesta dificultat? Doncs, la dificultat radica, bàsicament, en la metodologia: Pensar.

Com molts de vosaltres ja sabeu, una Utopia social és un model ideal de societat alternatiu a l'existent, que presenta els valors i institucions necessàries per a dur a la pràctica una concepció determinada de persona i una idea de la vida bona i feliç. Per tant, pretén així transformar la realitat, ja que les utopies són projectes de modificació radical d'un determinat ordre social, és a dir, són revolucionàries. Quan dic "radicals", em refereixo que es plantejen des de l'arrel del conflicte doncs no hem d'oblidar que la idea d'aquesta nova societat neix del rebuig de les condicions socials existents i de la recerca de solucions als problemes.

La noció de societat justa es pot considerar el model utòpic dels nostres dies. Ha d'incloure dos aspectes bàsics: un nucli ètic (uns mínims de justícia) i un contingut utòpic (propostes concretes per organitzar tots els àmbits de la societat). La relació entre ambdós aspectes consisteix en l'aplicació d'aquest nucli ètic a cadascuna de les propostes per organitzar la societat i la convivència. Per aconseguir-ho és necessari adaptar els principis ètics a la lògica pròpia de cada àmbit social (econòmic, polític, jurídic, educatiu, etc). D'aquí la importància de l'ètica aplicada per construir una societat justa.

En la reflexió que havien de fer els protagonistes d'aquesta activitat, es pretenia reforçar la idea d' una societat justa basada en una ètica cívica que no vol “fer feliços” als ciutadans, sinó “posar les condicions necessàries per a que cada persona pugui ser feliç”, les condicions mínimes de justícia per a que cadascú, en l'exercici de la seva llibertat, autònomament, pugui dur a terme el seu projecte de felicitat.

A continuació, vos presentam un treball d'excel.lent!"



Vídeo: Javier Tejada
Filosofia i Ciutadania
1r de Batxillerat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada